Tuesday, May 24, 2011

Ο σύγχρονος "Κανών" του Χόλυγουντ και το διαζύγιο

Άλλο ένα χολυγουντιανό παραμύθι λοιπον τελείωσε. Ο διάσημος και μέχρι προ τινος δημοφιλέστατος ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και η γυναίκα του, επίσης διάσημη δημοσιογράφος και κληρονόμος των Κέννεντυ Μαρία Σράιβερ ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε διάσταση από τον Ιανουάριο. Ο γάμος τους διάρκεσε 25 χρόνια και το ζεύγος απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ψιθυριζόταν ήδη από χρόνια βέβαια ότι ο σταρ κυνηγούσε τον ποδόγυρο και η γυναίκα του είχε ήδη συγχωρήσει μερικές "ατασθαλίες" του που συμπεριλάμβαναν και σεξουαλική παρενόχληση. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ήταν πολύ πιο σοβαρά. Ο Άρνολντ με το αθλητικό σώμα που τον έκανε να θεωρείται ως άλλος, σύγχρονος "Κανών του Πολυκλείτου", είχε αποκρύψει από την οικογένειά του ότι είχε αποκτήσει εξώγαμο γιο με την οικονόμο που δούλεψε για τους Σβαρτσενέγκερ 20 ολόκληρα χρόνια και παραιτήθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, πάνω κει που ξέσπασε το σκάνδαλο.

Αν και ο πρώην κυβερνήτης παραδέχθηκε το λάθος του και έκανε τις αναμενόμενες δηλώσεις για το όσο πλήγωσε την οικογένειά του και ότι τους ζήτησε συγγνώμη ελπίζοντας σε συμφιλίωση, τις τελευταίες μέρες μαθεύτηκε ότι η Σράιβερ προσέλαβε τη Λόρα Βάσερ, δικηγόρο των αστέρων που ειδικεύεται σε διαζύγια, εφόσον μάλιστα εκτός από το διαζύγιο διακυβεύονται μεγάλα ποσά. Η κοινή περιουσία του ζεύγους Σβαρτσενέγκερ ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολλάρια. Αν και οι δυο τους μάλλον υπέγραψαν το καθιερωμένο προγαμιαίο συμβόλαιο όταν παντρεύτηκαν το 1986 και η πολιτεία της Καλιφόρνιας δέχεται μόνο λόγο διαζυγίου την ασυμφωνία χαρακτήρων, τα πράγματα είναι πολύπλοκα. Ο καλιφορνέζικος νόμος προβλέπει επίσης ότι η κοινή περιουσία που αποκτήθηκε μετά το γάμο μοιράζεται εξίσου. Επομένως το συγκεκριμένο διαζύγιο μπορεί να πάρει και χρόνια μέχρι τα δυο μέρη να συμφωνήσουν στα οικονομικά ώστε το διαζύγιό τους να κηρυχθεί τελεσίδικο.

Έχουν ήδη γραφεί και θα συνεχίσουν να γράφονται πολλά για το σκάνδαλο. Αρκετοί λυπούνται για το παραμύθι που έλαβε τόσο άδοξο τέλος και το συγκρίνουν με το επερχόμενο διαζύγιο του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ και της Τίππερ Γκορ. Άλλοι σαρκάζουν για τους "καημένους τους πλουσίους" που έχουν τόσα πολλά προβλήματα και πρέπει να μοιράσουν τόσα εκατομμύρια που και να θέλανε δεν θα μπορούσαν να ξοδέψουνε στην υπόλοιπη ζωή τους. Από την άλλη μεριά όμως, εκείνο που σκέφτονται πολλοί, και δικαίως, είναι το πόσο προδομένη θα πρέπει να αισθάνεται η Μαρία Σράιβερ. Λίγο πριν την ανακοίνωση-βόμβα του χωρισμού του ζεύγους, ανέβασε στο youtube την παρακάτω αγωνιώδη έκκληση προς το κοινό, ζητώντας συμβουλές από όσους έφτασαν κάποτε σε μεταβατική περίοδο της ζωής τους:



Την τραγωδία της Μαρίας Σράιβερ μπορεί να νοιώσει κάθε γυναίκα που θυσίασε τη ζωή και την καρριέρα της διότι έτσι πρόσταζαν οι συνθήκες και οι παραδόσεις μιας κοινωνίας που την θέλει μόνο σύζυγο και μητέρα. Και πολλές γυναίκες έχουν προδοθεί με αυτόν τον τρόπο, γυναίκες με ταλέντο, με όνειρα για μια καρριέρα, με επιτυχίες, που δίνουν τα πάντα και η ανταμοιβή τους είναι η πίκρα και η απογοήτευση. Η Σράιβερ μπορεί να είναι μια Κέννεντυ, αλλά, αντίθετα με άλλα πλουσιόπαιδα, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο όλες τις ευκαιρίες που της δόθηκαν. Σπούδασε, έγινε εξαιρετική συγγραφέας και δημοσιογράφος, τις εκπομπές της οποίας θυμάμαι ακόμα ως ποιοτικές, με ουσία και περιεχόμενο. Θα μπορούσε να είχε συνεχίσει το δρόμο της όπως η Katie Couric, η Diane Sawyer ή η Cokie Roberts. Το να παίζει την πρώτη κυρία της Καλιφόρνιας δεν της ταίριαζε και την έκανε να ασφυκτιά. Το έκανε όμως διότι αγαπούσε τον άντρα της και του παραστάθηκε σε όλες τις πολιτικές καμπάνιες, τον βοήθησε να μαζέψει τις ψήφους αρκετών Δημοκρατικών και στάθηκε δίπλα του σε κάθε στιγμή, βάζοντας τη ζωή της σε δεύτερη μοίρα. Τα παιδιά της τα μεγάλωσε καλά, δεν έγιναν κακομαθημένα πλουσιόπαιδα και η κόρη της μάλιστα, η Katherine Schwarzenegger βαδίζει στα χνάρια της μητέρας της διότι πολύ νέα έγινε συγγραφέας δημοσιεύοντας ένα πολύ ώριμο βιβλίο για την εφηβεία.

Μέσα σε όλα λοιπόν τα φιλοσοφικά ερωτήματα που τέθηκαν αυτές τις μέρες για το γιατί οι πολιτικοί, που σε κάποιο σημείο όλοι έχουν ναρκισσιστικές τάσεις, εμπλέκονται σε σεξουαλικά σκάνδαλα, ας προσθέσουμε κι αυτό: γιατί οι ταλαντούχες γυναίκες θυσιάζουν τα πάντα για έναν άντρα;

Το μπλογκ της Σράιβερ είναι από τις αγαπημένες μου ιστοσελίδες και αξίζει να το διαβάζει κανείς συχνά.

No comments:

Post a Comment